Byfyj&Pasja Gotowania to firma zajmująca się produkcją cateringową oraz sprzedażą bezpośrednią, która oferuje tradycyjne dania kuchni śląskiej w połączeniu z nowoczesnością.

Jakie jest danie popisowe, które klienci chętnie, często zamawiają?
Nie można tutaj odmówić takiemu zestawowi, jak swojski rosół z makaronem, który jest robiony przez nas. Do tego rolada śląska wołowa przygotowywana w bardzo tradycyjny sposób. W tej kwestii bardzo się opieram na tym, co pokazuje tradycja, co tam gdzieś nasze babcie, prababcie robiły. Jeżeli chodzi o tę potrawę absolutnie uciekam od jakiejkolwiek nowoczesności. To jest takie tradycyjne, śląskie danie, gdzie w tej roladzie są składniki krojone w paseczki, musztarda jest rozsmarowana tak, jak to kiedyś było, a nie mieszane wszystko razem, to jest istotne. Ale też taki mój żurek, w dawnych czasach cystersi gotowali taką zupę na maślance i pomyślałem, że zrobimy coś podobnego z żurkiem. Jednak nie taki śląski na zakwasie, a na maślance i robi ogromną furorę. Warto zauważyć, że kuchnie mamy otwartą na gości. Gdzieś tam nas słychać i widać. Mamy też bardzo fajną atmosferę domową, co też próbujemy przerzucić gości. Nieraz to się fajnie udziela czasem sobie pośpiewam w kuchni. Głównie puszczamy radio Śląsk, natomiast utwór wodzionka to nas sztampel, który lubimy pośpiewać na kuchni, goście czasami z nami śpiewają. Bardzo ważne jest, że goście słyszą, że jak zamówią schabowego, to jest to klepane na miejscu, że mięso nie jest rozmrażane. Mamy taką specjalną marynatę w beczce, gdzie wszystkie świeże mięsa przechowujemy, to mięso jest szybciutko przygotowane, nie trzeba tego jakoś śmiesznie rozmrażać, poza tym szybkie rozmrażanie to też nie dobra sprawa.

Cały wywiad można przeczytać na stronie Bizneslokalnie.pl